وحید بلالی _ صدای بورس: وقتی سخن از پالایشیها به میان میآید، ذهن بیشتر فعالان بازار سرمایه به سمت چهار نماد شتران، شبندر، شبریز و شپنا میرود، اما واقعیت این است که این گروه نمادهایی دارد که توانستهاند از لحاظ بنیادی و فروش از چهار نماد اصلی و مهم این گروه بهتر عمل کنند و در زمان خرید و فروش نباید به صورت برند خرید و فروش کنیم و باید به صورت سودآوری شرکت و آخرین وضعیت بنیادی آن را مورد بررسی قرار داد.
یکی از نمادهای این گروه که شاید به اندازه شبندر، شتران، شبریز و شپنا معروف نباشد، نماد شاوان است. این نماد متعلق به شرکت پالایشگاه نفت لاوان بوده که در جزیره لاوان فعالیت میکند و در حال حاضر خوراک ۳۵ هزار بشکه (نفت خام) پالایشگاه توسط یک رشته خط لوله ۱۲ اینچ از مخازن تاسیسات شرکت نفت فلات قاره لاوان و ۲۰ هزار بشکه میعانات گازی پارس جنوبی (که توسط کشتی به لاوان حمل میشود) تامین میگردد.
جزیره لاوان بزرگترین جزیره بعد از قشم در خلیج فارس است. طول این جزیره ۲۳٫۵ و عرض آن حداکثر ۴٫۸ کیلومتر و مساحت آن ۸۱ کیلومتر مربع است. فاصلهٔ این جزیره تا عسلویه ۱۱۷ کیلومتر و تا بندر لنگه ۱۴۷ کیلومتر است. این جزیره در حال حاضر به دلیل وجود نفت جولانگاه مهندسان داخلی در صنعت نفت است. لاوان با وجود جاذبههای زیستمحیطی از امکانات چندانی برخوردار نیست و اندک پیشرفت خود را نیز مدیون شرکتهای نفتی موجود در منطقه به ویژه شرکت پالایش نفت لاوان است که اکثر ساکنین را در خود مشغول به کارکرده و نقش تعیینکنندهای در اقتصاد جزیره ایفا میکند.
در نزدیکی جزیره لاوان چند سکوی نفتی مانند سکوی سلمان، سکوی بلال، سکوی رسالت، سکوی رشادت فعال هستند که ماده اولیه پالایشگاه نفت لاوان را تامین میکند.
شاخصهای استراتژیک و منحصر بفرد شرکت پالایش نفت لاوان که شرکتهایی مانند شتران، شبندر، شبریز و یا شپنا از آن محروم هستند، عبارت است از:
۱- دسترسی آسان به آبهای آزاد و قرار گرفتن در شاهراه انتقال انرژی
۲- بهرهبرداری از امتیازات منطقه ویژه اقتصادی لاوان و فرصتهای سرمایهگذاری
۳- قرار گرفتن در مجاورت قطب انرژی ایران (منطقه عسلویه) و دسترسی آسان به منابع
۴- وجود ذخایر عظیم گاز شیرین در جزیره لاوان
۵- امـکان احداث واحدهای فرآیندی برای تولید فرآوردههایی با ارزش افزوده بیشتر و ایجاد تنوع در سبد محصولات به منظور تبدیل شرکت پالایشی به مجتمع پتــروپالایشی
۶- قابلیت ایفای نقش پل صادراتی برای صدور محصولات سایر شرکتهای پالایشی
۷- اعلام عدم آلایندگی زیست محیطی از طرف سازمان حفاظت از محیط زیست کشور و معافیت از پرداخت عوارض مربوطه
۸- موقعیت مناسب و استراتژیک برای انجام عملیات بانکرینگ
۹- وجود ترمینالهای مختلف هوایی و دریایی برای جابهجایی افراد، کالا و انواع فرآوردهها
تحلیل بنیادی
این شرکت دارای بیشترین EPS در گروه پالایشی است و این میزان نیز به لطف دسترسی به آبهای آزاد و راحتی فروش این محصولات است. EPS این نماد بینظیر بوده و به ۲۸۹۳۵ واحد میرسد. جالب است بدانید این میزان به اندازه ۲۸ برابر سودآوری شپنا، ۲۶ برابر شبندر، ۲۸ برابر شتران و بیش از ۲۹ برابر شبریز است.
متاسفانه فعالان بازار سرمایه به ویژه تازه واردان بازار به این واقعیتها بیتوجه هستند و بیشتر از روی برند یا معروفیت، یک نماد را خرید و فروش میکنند. PبهE شاوان نیز ۴.۱۷ است که برابر است با متوسط این میزان در گروه پالایشی.
حال باید بررسی کنیم چرا سودآوری شاوان نسبت به نمادهای دیگر این گروه به این میزان افزایش یافته است. دلیل یک کلمه مهم است، شاوان توانسته صادرات خوبی داشته باشد اما نمادی مانند شبندر هیچ صادراتی نداشته است.
در نمودار بالا گزارش فعالیت یک ماهه شبندر را مشاهده میکنید. شبندر با توجه به افزایش ۹ درصدی در افزایش فروش اما هیچ فروش صادراتی نداشته است، حال گزارش یک ماهه در مدت زمان مشابه شاوان را تماشا کنید:
همانطور که مشاهده میکنید، شاوان علاوه بر فروش داخلی که تقریبا ۱۰ درصد کمتر از شبندر است اما توانسته ۹۳۰ هزار متر مکعب فروش صادراتی داشته باشد اما شبندر به هیچ وجه نتوانسته صادراتی داشته باشد. جالب است این میزان نسبت به مدت مشابه سال قبل ۵۹ درصد هم افزایش داشته است.
علاوه بر شبندر، شبریز و شتران هم همین وضعیت را داشته و تمام تولید را به فروش داخلی اختصاص داده و صادراتی نداشتهاند. شاید یکی از دلایلی که دولت به دنبال آزادسازی قیمت بنزین در آینده است، همین نداشتن صادرات به علت مصرف بالای بنزین در ایران است، اما به نظر میرسد راه دیگری هم وجود دارد و آن هم واردات ارزان خودروهای باکیفیت و کاستن از مصرف و افزایش صادرات است.
تحلیل تابلوخوانی
۵۱ درصد سهام این شرکت متعلق به شرکت تامین اجتماعی بوده که این شرکت را باید به نوعی در ذیل شستا تعریف کرد. ۷۳ درصد سهامداران عمده شاوان حقوقیها هستند، جزییات معاملات حقیقی و حقوقی در روز سهشنبه عبارت است از:
در محدوده مثبت
خرید حقیقی: ۱۱۱ هزار سهم
سرانه: ۱۰ میلیون تومان
فروش حقیقی: ۱۴۷ هزار سهم
سرانه: ۱۴ میلیون تومان
خرید حقوقی: ۴۴ هزار سهم
فروش حقوقی: ۸ هزار سهم
همانطور که میبینید در معاملات سهشنبه حقیقیها بیشتر فروشنده و حقوقیها به اندازه چهار برابر فروش، خریدهاند.
مجموع خرید حقیقی نیز در دو هفته گذشته:
حجم: ۰.۶ میلیون سهم
ارزش: ۷.۷ میلیارد تومان
مجموع فروش حقیقی در دو هفته گذشته:
حجم: ۲.۶ میلیون سهم
ارزش: ۳۱.۳ میلیارد تومان
در دو هفته گذشته هم حقیقیها بیشتر فروختهاند، برای بررسی دقیقتر، تکنیکال و نمودار شاوان را بررسی میکنیم:
تحلیل قیمتی و روانشناسی سهم
همانطور که در نمودار زیر میبینید، شاوان در تایم فریم ماهانه با سقف تاریخی خود ۳۱ درصد فاصله دارد، نکته جالب درباره شاوان این است که زودتر از نمادهای بازار سرمایه به اصلاح رفته است. اصلاح این نماد از اوایل اردیبهشت ۹۹ آغاز شده و تا خرداد ۱۴۰۰ نیز ادامه داشته و از خرداد تا شهریور توانسته ۱۴۷ درصد بازدهی کسب کند. با توجه به سودسازی عالی این نماد اما در هیجان بودن نمادهای پالایشی، این نماد را نیز تحت تاثیر قرار داده است، البته یکی از عواملی که شاید حقوقیها به دنبال این سهم نباشند به علت قیمت بالای این سهم است. این سهم ۱۲۲۰۰ تومان قیمت داشته که ۲۰ برابر قیمت شپنا است. البته سودسازی آن هم ۲۵ برابر شپنا است و از این جهت میتوان قیمت آن را به صرفه دانست.
هیئت مدیره در تاریخ ۲۰ آبان ماه پیشنهاد افزایش سرمایه ۶۰۰ درصدی از محل سود انباشته را به سازمان بورس داده که این میزان میتواند بیش از پیش قیمت این سهم را متعادل کرده و این نماد میتواند بازدهی خوبی در آینده باشد.
طبق نمودار فوق، شاوان فاصله ۳۰ درصدی با سقف قیمتی داشته و این نشان از وضعیت بهتر نسبت به پالایشیهای دیگر دارد.
شاوان در تایم فریم روزانه در نقطه پیوت لاین صفر حمایت شده و اندیکاتورها هم گارد صعودی گرفتهاند. باید دید در نقطههای مقاومت ۱۲۵۰۰، ۱۳۰۰۰، ۱۳۴۰۰ تومان واکنش این سهم چیست و باید دید، آیا میتواند از سد مقاومت بگذرد یا خیر؟ هرگونه خبر افزایش سرمایه میتواند این نماد را مورد توجه حقوقیها و فرار حقیقیها قرار دهد و باید دید آینده این سهم در هفتههای آتی چه خواهد شد.
نظر شما